Poëzie is misschien wel één van de genres die het meest met vooroordelen te kampen heeft: “Te moeilijk, te zweverig, onleesbaar”. Of nog “Pas als je poëzie leest ben je een lezer van niveau”. Allemaal quatsch volgens ons. Poëzie is veel meer dan Boem Paukeslag of Engelse klassieke literatuur.
Toegegeven, de poëziewereld is soms moeilijk te navigeren. Het wordt soms nogal hoogdravend of stiefmoederlijk behandeld, waardoor het ook minder toegankelijk lijkt. Maar poëzie is een genre zoals een ander, en voor ieder is er wat wils. Hoewel wij ook niet de grootste poëzie-kenners zijn, geven we graag enkele tips. Want zowel Laura als Roos nemen graag eens een poëziebundel in de hand, om te ontspannen, ontroerd te worden of even weg te duiken in een droomwereld.
Een herkenbare start
- Rupi Kaur: Rupi Kaur is als je het ons vraagt de meest populaire dichteres van het afgelopen decennium. Of je nu gaat voor The Sun and her Flowers of Milk and Honey, je zal meteen merken waarom. Toegankelijke en relateerbare gedichten. Bovendien zijn al haar dichtbundels mooi vormgegeven met tekeningen, wat het een fijn cadeau maakt om te geven aan iemand waar je om geeft.
- Door het bos de liefde zien van Billie Vos: Billie Vos publiceerde haar eerste dichtbundel in 2023, en wat voor één. In ogenschijnlijk simpele gedichten neemt ze je mee door alle verschillende gevoelens en gedachten die bij liefde horen. De moderne illustraties alleen al maken het de moeite waard dit boek aan te schaffen. Wondermooi, zowel voor gelukkige geliefden, personen met een gebroken hart, als alles daartussen.
- Bart Moeyaert: zowat elk gedicht van Bart Moeyaert kan je raken. Hij schrijft over het dagelijks leven, met z’n kleine en grote beslommeringen. In ‘Gedichten voor gelukkige mensen’ bijvoorbeeld lees je over liefde, dood, slapen, samen zijn en zo veel meer. Leuke gedichten die je gemakkelijk wegleest op een rustige namiddag.
Een atypische start
- Beestachtigheden van Trijntje Fop – of eender welke tweedehands boekenmarkt vondst. Laura vond dit boekje op de maandelijkse Permeke boekenmarkt in Antwerpen. Dit boekje uit 1956 bestaat uit korte gedichtjes met telkens een dier als hoofdpersonage. Geschreven voor volwassenen, spitsvondig, luchtig en soms een beetje bizar. Perfecte wc-literatuur als je het ons vraagt. Het fijne aan (oude) boekenmarktvondsen? Je kan iets uittesten zonder veel te betalen (hetzelfde geldt voor de bib) en de handgeschreven dedications uit lang vervlogen tijden krijg je er gratis bij!
- Come close van Sappho – Roos heeft een lichte fascinatie voor de oude Grieken. Eén van haar favoriete ontdekkingen in het middelbaar was Sappho: een vrouw, lerares, dichteres en filosofe uit de zesde eeuw voor Christus. Vandaag is ze vooral gekend om haar gedichten, die voornamelijk gaan over haar leerlingen. Sappho gaf les in ‘vrouw zijn’ aan jonge aanstaande bruiden. Ze was hier zeer goed in, en had regelmatig vooraanstaande leerlingen. Uit haar gedichten blijkt een liefde die verder gaat dan die tussen een leraar en een leerling. Het is tedere, warme en oprechte liefde. Sappho, afkomstig van het eiland Lesbos, zou de rechtstreekse inspiratie zijn voor het woord ‘lesbisch’. Los van dat alles, zijn haar dichten tijdloos en mooi.
- Nachtroer van Charlotte Van den Broeck – Je kent Charlotte Van den Broeck misschien van haar boek ‘Waagstukken’, waarin ze vertelt over gewaagde gebouwen en architecten en hoe er vaak een vorm van ondergang aan verbonden is. Van den Broeck schrijft ook gedichten, en wat voor gedichten. Ze zijn lang, filosofisch en soms moeilijk te begrijpen. Maar als je de moeite en tijd neemt om de gedichten te doorgronden, bots je op een prachtige wereld.
Een leerrijke start
- Poems door Martin Carter – Martin Wylde Carter was een Guyanese schrijver en politiek activist. Zijn werk beschrijft de Guyanese revolutie, maar zijn heel leesbaar voor iedereen, ook degenen die hier niet in gespecialiseerd of geïnteresseerd zijn. Met algemene thema’s zoals revolutie en weerbaarheid tijdens moeilijke tijden spreekt Carter iedereen aan. Zijn gedicht “This is the Dark Time, My Love” is niet voor niets een klassieker die de horror van oorlog op een gevoelige manier vastlegt.
- Van vogels krijg je nooit genoeg van Jan de Bas en Arie Bijl – het poëzie-aanbod is eindeloos en daardoor ook soms heerlijk specifiek. Wat zo fijn is aan poëzie is dat er echt voor iedereen gedichten zijn die je kunnen aanspreken. Roos houdt bijvoorbeeld van vogels, en toevallig botste ze in de bib op een gedichtenbundel waarin allemaal Nederlandstalige gedichten verzameld werden over vogels. Heerlijk, want als vogelfanaat gaat er niets boven een boek dat vol staat met vogels die voorkomen in je eigen regio.